Okula Başlama ve Uyum Süreci

  1. Okula Başlama ve Uyum Süreci

Okula başlamak çocuklar ve ebeveynler için heyecan verici ve aynı zamanda kaygı uyandıran bir gelişmedir. Değişime hazır olmayan çocuklar bu süreçte zorlanabilir bunu önlemek için bu süreci planlamak gerekir.

(2.Sayfa)

  1. Önce Ebeveyn Hazır Olmalı:

Çocuk aileden ayrılırken ebeveynin üzüntü ve kaygısı hissettiğinde uyum süreci zorlaşır, mümkün olduğunca sürecin normal olduğunu kendinize hatırlatmalısınız.

(3.sayfa)

  1. Okulla İlgili Ön Araştırma Yapılmalı:

Çocukla birlikte okul önceden ziyaret etmek okulu tanıdık ve güvenli bir yer gibi hissetmesine katkı sağlar. Birlikte okulla ilgili yapılacak araştırma okula olan merakını artıracaktır.

(4.sayfa)

  1. Okul Çocuğa Detaylıca Anlatmalı:

Çocuğa nereye gideceği, ne kadar süre orada vakit geçireceği, neler yapacağı, okul kuralları, okula çocuğu kimin bırakacağı, evde kimin karşılayacağı gibi günlük rutin süreçler detaylıca anlatılmalı. Özellikle 7 yaş grubu ve öncesinde ki çocuklara süre kavramı örneklerle ifade edilmelidir. Örneğin; parkta oynadığın süre ya da anneanneni ziyaret ettiğimiz süre gibi kavramlarla daha somut anlatılmalıdır.

(5.sayfa)

  1. Okulla İlgili Tüm Süreçlere Çocuk Dahil Edilmeli:

Okulla ilgili yapılan alışverişlerde ya da oda düzeninde yapılan değişiklerde çocuğun fikrini almak ona seçenekler sunarak onu sürece dahil etmek çocuğun motivasyon ve ilgisini arttıracaktır. Örneğin; alacağı kalemi defteri kendisinin seçmesi eşyalarını çalışma masasına kendisinin yerleştirmesi sürece daha çok ait hissetmesine destek olacaktır.

(6.sayfa)

  1. Çocuğunuzu Anlamaya Çalışın ve Destekçisi Olun:

Çocuğunuzun bu süreçte sizden ayrılmak istememesi ve sürece direnç göstermesi son derece normaldir, bu durumda çocuğunuzu bırakıp oradan uzaklaşmak yanlış ve travmatik bir durumdur. Ayrılmamak için direnç gösteren çocuğu kademeli olarak alıştırmaya çalışmak bu süreçten alacağı hasarı en aza indirgeyecektir. Bu süreçte çocuğun yönlendirdiği tüm soruları doğru ve açık bir şekilde yanıtlamak okulla ilgili endişelerini azaltmak için yardımcı olacaktır.

 

Post Açıklaması:

Okula başlamak ve uyum süreci dikkatli planlanması geren bir zaman dilimidir, okul çocuk ve ebeveynde kaygı ve merak uyandırdığı için bu süreci dikkat ve mümkün olduğunca açık bir şekilde yürütmek çocuğun uyum sürecini kolaylaştıracaktır.

@ucimorgtr  @saadetozkanefe @yucelceylancom @psikologbusraavci

 

KAYNAKÇA:

Başar, H. (1999). Sınıf yönetimi. Ankara: Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları.

Ağır, M., Akbağ, M., Aydın, B., Tuzcuoğlu, S., & Yaycı, L. (2005). Gelişim ve Öğrenme. İstanbul

Çeliktürk, Z., (2011). İlköğretim birinci sınıfa uyum haftasına ilişkin öğretmen ve veli görüşleri. Eskişehir